De tijd van bestellingen noteren in je kladblok of telefonisch aannemen van orders ligt achter ons, tegenwoordig gaan we digitaal! Digitaal zakendoen was in het begin voor kwekers, groothandelaren, bloemisten en tuincentra natuurlijk even wennen … regelmatig hoorden we: “dat gaat natuurlijk nooit werken, onze producten moet je zien, voelen en ruiken om te ervaren hoe mooi ze zijn”. Inmiddels zijn we de digitale weg alweer een aantal jaren geleden ingeslagen en hebben veel ketenpartners de uitwisseling van productinformatie gedigitaliseerd. Soms vrijwillig, soms geholpen door de druk vanuit veilingen en/of de directe afnemers. In ieder geval gestimuleerd onder het motto: “als de bron de productinformatie aan het begin van de keten één keer goed ingeeft bespaart dit bij de volgende schakels in de keten tijd én neemt de foutgevoeligheid bij de overdracht van belangrijke verkoopinformatie af. Over het laatste waren we het snel eens met elkaar.
Zelf ben ik absoluut voorstander van digitalisering, maar ben ik van mening dat 100% digitaal pas mogelijk is als alle randvoorwaarden om een product duidelijk en representatief in beeld te brengen bij de volgende schakel in de keten op orde is, maar dan ook écht op orde! Sierteeltproducten lenen zich er uitstekend voor om de aangeboden bloem of plant middels fotografie en/of bewegende beelden in beeld te brengen bij de koper, helaas zien we tot op de dag van vandaag dat we in de sierteelt genoegen nemen met een statisch beeld. Een bloem of plant in een fust, soms nog niet eens vergezeld van een close up afbeelding waarmee één of meer specifieke productkenmerken geaccentueerd kunnen worden. Ja, alle systemen zijn er zo op ingericht dat we ons product met trots naar de markt brengen!
Naast bovengenoemde mogelijkheden om je product in beeld te brengen passen we uiteraard ook nog de binnen de gehele keten geaccepteerde en gestandaardiseerde productspecificaties toe. We kennen ze in volgorde van S1, S2, S3, S4 & S5 de posities op aanvoerbrieven van de veilingen en in webshops van groothandelaren en cash & carries waarmee we de potmaat, de lengte, de rijpheid, de diameter, de kleur, etc. aanduiden. Er zijn zelfs kwekers welke, om de onderscheidende kenmerken van hun product(en) kenbaar te maken wel 5 productspecificaties digitaal meegeven aan de volgende schakel(s) in de keten. Uitstekend! Dit lijkt mij dé manier om ook online op te vallen in de massa bloemen en planten welke online aangeboden wordt in de wetenschap dat de kopende partij jouw product niet fysiek zal zien, voelen en ruiken. En daarnaast: waarom zou je het als trotse producent eigenlijk niet doen, het systeem biedt je de ruimte om je product te voorzien van complete productspecificaties … iets wat essentieel is voor een goede verkoop en realisatie van de meest optimale prijs.
Afgelopen jaar heb ik tijdens marktverkenningen vergezeld van kwekers verschillende schakels in onze sierteeltketen bezocht. Veilingen, groothandelaren, cash & carries, bloemisten en tuincentra in binnen- en buitenland. Zo was ik afgelopen week op marktverkenning in Spanje waar we, nieuwsgierig en leergierig als we zijn bij een groothandelaar over de schouder meekeken in zijn bestelsysteem. Uiteraard hartstikke benieuwd hoe de producten van de meegereisde kwekers online van zijn beeldscherm zouden afspatten én of deze groothandelaar verleid zou worden tot het doen van een aankoop van hun product(en). Het was ons tijdens eerdere marktverkenningen al vaker overkomen en ook nu keken we teleurgesteld naar het scherm van de webshop welke open stond. Teleurgesteld over de afgeslankte productinformatie op basis waarvan deze groothandelaar moest beslissen. De aanwezige kwekers wisten natuurlijk hoe compleet zij de aanbods-/verkoopinformatie hadden aangeleverd naar de volgende schakel in de keten … en konden dit prima vergelijken met de gereduceerde productspecificaties welke nu op het beeldscherm stond.
Waarom? Tja dat vroegen we ons natuurlijk ook af. Iedereen heeft zijn mond vol over de noodzaak van digitaliseren en de voordelen welke dit voor alle ketenpartners heeft, maar in de praktijk presteren sommige schakels in de keten het … ondanks dat kwekers hun producten vergezeld van productspecificaties op een presenteerblaadje opdienen … tóch nog om ook in dit digitale tijdperk nog te gaan filteren in informatie welke zou moeten bijdragen aan het realiseren van de meest optimale prijs en mogelijke voorkeur voor een producent, een variëteit, een merk of kwaliteit. Op deze manier worden onderscheidende producten toch weer ‘platgeslagen’ om vervolgens op te gaan in de massa. Kortom: dataverlies is killing voor de verkoop van bloemen en planten!