We kweken goud, maar presenteren het als brons. Een uitspraak waarmee ik kwekers nogal eens confronteer als we bespreken op welke manier zij hun bedrijf en hun producten promoten. Vaak véél te bescheiden naar mijn idee! De positieve emotie die bloemen en planten losmaakt bij gepassioneerde bloemisten en tuincentrummedewerkers, maar ook hun klant … de consument wordt vaak onderschat.
Een beetje meer trots als je over je eigen product of bedrijf communiceert mag best, sterker nog … dat is een must!
Dat veel producten in ruime volumes worden aangeboden en vanuit het perspectief van de consument op iedere hoek van de straat te koop zijn draagt er mogelijk aan bij dat we het gevoel krijgen een commodity te produceren.
Bloemen en planten een commodity, no way! Het is een natuurproduct met unieke eigenschappen en zelden exact hetzelfde ten aanzien van specificaties zoals diameter, kleur, bloeistadium, mate van vertakken, etc..
Onlangs was ik op bezoek bij een Amerikaanse kweker met een eigen XL tuincentrum en mocht ik ervaren dat de bezoekers aan het tuincentrum veel meer zichtbaar dan bij ons in Europa nog de ‘Wow-factor’ beleefde voorafgaand en tijdens hun aankopen. Genieten!
En hoe presenteer je jouw bedrijf en product nu als goud?
Tja, dat kan op verschillende manieren. Belangrijk is om een bewuste en moderne balans te zoeken tussen offline en online promotiemiddelen.
De offline middelen worden op veel bedrijven al ingezet, denk hierbij aan: verpakking, brochure, reclame-uitingen aan de buitenzijde van het bedrijf (naambord, vlaggen, etc.), klantbezoek en een stand op één of meerdere beurzen.
De inzet van online middelen wordt nog niet op alle bedrijven binnen de sierteeltsector optimaal benut, denk hierbij aan: actueel aanbod in de webshop van bestaande en potentiële afnemers, een up to date website, doelgroepgerichte mailings en wekelijkse activiteiten via social media (Facebook, Instagram, LinkedIn, etc.).
Er is geen enkel promotiemiddel waarmee je jouw gehele doelgroep zal bereiken.
Als je uitsluitend op alle beurzen staat bereikt jouw boodschap niet dat deel van jouw doelgroep die zich vooral online laat informeren en inspireren en andersom.
In deze hoedanigheid is het dus verstandig om te denken aan ‘gestapeld’ inzetten van verschillende promotiemiddelen waarbij je door de inzet van misschien wel 5 verschillende middelen in zijn totaliteit een behoorlijk bereik binnen je doelgroep kunt realiseren.
Zet alle middelen die momenteel worden ingezet maar eens naast elkaar en probeer vast te stellen of alle kansen benut worden?
Het bereik en de dynamiek die promotie via online met zich meebrengt noem ik bij mijn relaties nogal eens ‘laaghangend fruit’.
Weinig promotiemiddelen stellen je in staat om in korte tijd tegen relatief lage kosten honderden of duizenden contacten uit je doelgroep te voorzien van actuele bedrijfs- of productinformatie vergezeld met illustratief beeldmateriaal zoals je dit met de inzet van online kunt realiseren. Stel jezelf maar eens de vragen: Hoeveel afnemers heb ik de afgelopen week gesproken? of Hoeveel tijd en kosten zou ik ingezet moeten hebben om een vergelijkbaar bereik van mijn boodschap te realiseren?
Doe ik het dan zó fout? Welnee, vaak is het benutten van de kracht van verschillende promotiemiddelen een kwestie van met de tijd meegaan.
Tien jaar geleden was je als bedrijf vooruitstrevend als je een professioneel ontworpen en vormgegeven stand neerzette op de Trade Fair of een internationale beurs en in de huidige tijdgeest loop je achter als je voor jouw bedrijf of product helemaal niets doet met de mogelijkheden die social media te bieden hebben. Oren en ogen goed geopend houden en aanhaken wanneer je hier als ondernemer, team of bedrijf klaar voor bent is mijn advies, de manier waarop je je als bedrijf presenteert moet immers wel goed voelen en professioneel uitgevoerd worden.
En áls je dan besluit de mogelijkheden van online promotiemiddelen te willen benutten is de kwaliteit van beschikbaar beeldmateriaal (en de geschreven content natuurlijk) van groot belang om je bedrijf of product ook écht als goud te kunnen presenteren.
Het beeld is via online toch hét middel om de aandacht te trekken van de kijker die jouw boodschap via je website, het geplaatste bericht op Facebook of Instagram bekijkt. Het toegepaste beeldmateriaal moet op de eerste plaats natuurlijk de beauty van het product uitbeelden, daarnaast nieuwsgierigmakend zijn om de gehele content te lezen of te bekijken … want dat is wat je doel is.
Tip: Plaats je posts met regelmaat en pas in ieder geval met regelmaat bewegend beeldmateriaal toe én presenteer alles met trots, de ervaring leert dat je hiermee het bereik van je boodschap aanzienlijk kunt vergroten.
De komende tijd staan er weer tal van evenementen op het programma waarmee we de diversiteit aan sierteeltproducten als goud kunnen presenteren, denk hierbij aan: Het Varend Corso in het Westland, De Flowerparade vanuit Rijnsburg, De Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer en iets verder weg de IPM in Essen (D).
Zelf ben ik de komende weken vooral druk met organisatie van mooie stands op de 2 laatstgenoemde evenementen, aangevuld met tal van online promotionele ondersteuningen via social media met en namens mijn opdrachtgevers. Wat hebben we toch een prachtig vak!